Közlemény – Könyvbemutató 2014. 12. 12.

A Krajczáros Alapítvány közleménye

A Krajczáros Alapítvány a VISEGRÁDI ALAP támogatásával cseh, lengyel, magyar, szlovák, és angol nyelven jelentette meg a V4 országok civil szervezetei által a Felvidéken és Galíciában megvalósított hadisírgondozó együttműködés tapasztalatait.
A számos fotóval összeállított könyv megírásában további partnerek voltak:
Crux Galiciae (Gorlice), KVH Beskydy (Humenne) és Signum Belli 1914 (Brno) elnevezésű civil formációk, amelyeknek küldetése közé tartozik, hogy a Nagy Háború centenáriuma alkalmából a régióban minél több katonatemető váljon méltóvá az ott nyugvó katonák emlékéhez.
A rendhagyó könyvbemutató Székesfehérváron december 12-én esedékes. (Meghívó) Ennek során az – ismeretterjesztés keretei közt – korabeli (napjainkban sokak számára ismeretlen) költők által hajdanában papírra vetett sorai is felidézésre kerülnek.
Az összefogásban érintett civil szervezetek egyik kiemelt jelentőségű közös produktuma a Velkropban (ÉK-Szlovákiában) található katonatemető rekonstrukciós munkálatai,
ahol kb 9000 fő katona van eltemetve. A térségben mintegy 200 katonatemető illetve parcella található, amelyből máig mintegy 40 helyszínen sikerült befejezni a munkálatokat. 2010-től a partnerség során több konferencia, hadijáték is bonyolódott, de jutott idő az Isonzónál és Doberdónál meglévő állapotokkal való közös megismerésére is.
(nim – http://krajczaros.uw.hu )

Budapest, 2014. december 7., vasárnap (OS) – IN MEMORIAM 1914 – 1918, IN THE VISEGRAD COUNTRIES. TUDÁSTÁR ÖT NYELVEN

Kiadó: Krajczáros Alapítvány